Kokulu bir bitki olan roka, C vitamini açısından oldukça zengindir. Ayrıca, K ve P vitamini ile çeşitli mineraller içerir.
Rokanın Faydaları: Roka iştah açıcıdır. Mideyi kuvvetlendirir ve hazmı kolaylaştırır. İdrar söktürücüdür. Karaciğere faydalıdır. Karaciğer ağrılarını giderir, kanı temizler ve sarılığı keser. Uyarıcıdır. Vücuda kuvvet verir. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Cinsel gücü ve isteği arttırır. Öksürüğü keser. Vücuttaki zararlı maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasına yardımcı olur.
Roka Nasıl Kullanılır? Rokanın yaprakları, kökü ve tohumları kullanılır. Kökünden ve tohumlarından baharat üretilir. Baharatı yemeklere güzel koku ve tat vermek için kullanılır. Yapraklarının ise salatası yapılır.
1. Salatalarınız İçin Vazgeçilmez
Bütün salata yeşillikleri sağlıklıdır değil mi? Çoğu düşük kalorilidir ama hepsi yeteri kadar besleyici değildir. Ancak roka vitamin ve mineral yönünden çok zengindir. Göbek, marul ile rokayı karşılaştırırsak; roka 8 kat fazla kalsiyum, 5 kat fazla A, C ve K vitamini ve 4 katı da demir içerir. Seçim basit. Salatada tercihiniz roka olsun.
2. Brokolinin Kardeşi midir?
Diğer salata yeşilliklerine benzese de turpgillerden brokoli, lahana ve karnabahar ailesine dahildir. Turpgiller ise özellikle kanserle savaşmada etkindirler.
3. Karotenoid İçerik
Her ne kadar tatlı patates ve mangırotu kadar değilse de roka da hatırı sayılır karotenoid içerir. Lutein, zeaxantin ve beta karoten içeriğiyle kanser ve makular dejenerasyondan koruyan antioksidan özelliği vardır.
4. Kalsiyumu Engellemez
Ispanak, kara lahana gibi bir çok yeşillikte bulunan oksalat, kalsiyum emilimini azaltır. Ancak roka oksalat yönünden düşük olduğu için, bu yönde bir beslenme tercih edenler için uygundur.
5.Servis Şekilleri
En sağlıklı tüketme şeklinin sadece çiğ olarak yemek olduğunu düşünebilirsiniz. Bunda bir sakınca yoktur. Hatta kanserden korunma özelliği için bu metod tavsiye edilir. Ancak pişmiş halinin de avantajları vardır. Daha fazla karoten içeriğini pişmiş halinden alırsınız.